Cartea. Ghid de utilizare | Lavinia Braniște & Andrei Măceșanu

19 aprilie 2020
Cartea. Ghid de utilizare | Lavinia Braniște & Andrei Măceșanu

Dacă ai ajuns aici, probabil că nu ai uitat cum se folosește o carte, dar e posibil să ai un prieten care să nu știe ce poți face cu un astfel de obiect. În cazul ăsta, îi poți indica poveștile din seria „Cartea. Ghid de utilizare”, unde doisprezece scriitori și ilustratori publicați de Grupul Editorial Art au răspuns cu sugestii dintre cele mai variate la provocarea noastră. Mai jos poți citi și vedea ce înseamnă cartea pentru Lavinia Braniște și Andrei Măceșanu.

 

Lavinia Braniște: Cartea. Ghid de utilizare

 

Se desface, se miroase, se pipăie hârtia. Se mai miroase o dată. 

N-o lași din mână.

Tragi plapuma, aranjezi perna și peste pernă mai pui o pernă. Cu mâna cu care nu ții cartea.

Te bagi în plapumă. 

Brațele rămân afară, dar ai grijă să nu-ți fie frig la umeri, dacă ți-e frig o să fii mai puțin în carte și mai mult afară. 

Când temperatura corpului e numai bună și poziția corpului e numai bună, când te-au înghițit salteaua și plapuma, desfaci cartea cu ambele mâini, dai o pagină și încă o pagină și începi. 

Ar fi grozav dacă n-ar fi scrisul foarte mic. Ar fi grozav dacă-ai avea ochi buni.

Asigură-te că pe noptiera de lângă pat ai un semn de carte.

Nu îndoi colțuri. 

Nu rupe cotoare.

Nu pune cana de cafea deasupra.

N-o lăsa crăcănată pe burtă dacă sună telefonul, nu da plapuma peste ea, n-o rătăci prin așternuturi, nu te așeza pe ea când te-ai întors în pat. Nu te așeza pe semnul de carte.

Uneori semnul de carte ajunge pe la picioare.

Uneori tragi clama din păr și o pui semn. 

Mai tragi și două sau trei fire.

Au!

După pat se adună mereu semne de carte, creioane, tuburi minuscule de cremă de mâini și un domn Ciorăpiță, șosetă pierdută. Curățenia trebuie să înceapă mereu de după pat.

Când vine copilul și se urcă peste tine, trebuie să aibă mereu cartea la el. Tu știi povestea pe dinafară, și el o știe, dar dai în continuare paginile, vă uitați la ilustrații. 

Știi că a crescut când poți să-i iei cărți cu colțuri.

Știi că a crescut când începe să te corecteze.

Știi c-a crescut când trebuie să decidă singur ce cărți din rafturile lui o să ducă la târgul de vechituri.

Face loc pentru o carte nouă.

Care se desface, se miroase, se pipăie. Se mai miroase o dată.

Cartea se bagă sub plapumă. Așteaptă sub pernă până mâine.

 

 

Lavinia Braniște s-a născut în 1983 la Brăila, unde, după lungi peregrinări prin alte locuri, a ajuns să locuiască și în prezent. Scrie poezii, proză scurtă, romane și literatură pentru copii.

„Am crescut cu poveștile bunicului, care îmi mai făcea și jucării de carton și zmeie colorate, pe care mi le înălța pe calea ferată – «la linie». Tot cu bunicul intram în pepiniera de la linie pe sub un gard de sârmă și culegeam iarbă pentru găini și păpădii galbene pentru mama. Cu bunica tundeam scaieți și-i puneam pe casă de Rusalii și a doua zi ne uitam să vedem cui i-a crescut mai mult norocul. Cărțile pentru copii au venit peste mine dintr-o întâmplare, după o pauză de douăzeci de ani, timp în care am schimbat joburi și chirii și m-am învățat să trăiesc singură. Scriu pentru că-mi place să scriu. Și am avut nevoie de douăzeci de ani ca s-o spun fără jenă.“ – Lavinia Braniște

 


 

 

 

Andrei Măceșanu s-a născut în 1995 la Alexandria. În prezent studiază designul grafic la Universitatea Națională de Arte din București. Este câștigător a mai multe concursuri de design grafic.

„În timpul liber sunt toboșar, percuționist și cititor avid de literatură europeană și bandă desenată americană. În 2014 am ilustrat volumul de filosofie antică Liniște, vă rog, ce cuprinde două dintre textele lui Seneca, Despre liniștea spiritului și Despre tihnă. M-am apucat de desen pe la vârsta de patru ani și de atunci nu m-am mai putut opri. Din așa ceva nu te mai poți opri. Ilustrațiile mele prezintă o lume vie, care pulsează dincolo de rigorile realității. Văd geometrie și unitate peste tot și aplic asta în tot ce fac. În ilustrațiile pentru copii îmi propun să redau un adevărat joc al formelor: lumea poate fi desenată în atât de multe feluri – și tocmai asta vreau să le inspir copiilor.“ – Andrei Măceșanu

 

 

Descoperă în articolele de mai jos și alte sugestii surprinzătoare de utilizare a cărților:

 

Felii de carte. O poveste de Raluca Poenaru cu ilustrații de Mircea Pop. Pe blogul Editurii Vlad și Cartea cu Genius.

 

Ce este cartea? O poveste de Simona Sava însoțită de ilustrația Ancăi Smărăndache. Pe blogul Editurii Arthur.

 

Sala de așteptare. O poveste de Alis Popa cu un desen de Anca Smărăndache. Pe blogul Editurii Arthur.

 

Cărți pentru liniștea noastră. Un text de Florin Bican însoțit de ilutrațiile lui Alexandru Ciubotariu. Pe blogul Editurii ART.

 

Viitorul cărților necitite sau Fiecare cu Tsundokul lui. O poveste de Laura Grünberg cu o ilustrație de Dan Ungureanu. Pe blogul Editurii ART.

 

Aceasta este cartea. Un text de Alex Moldovan. Pe blogul Editurii ART.

 

Descarcă AICI ghidul integral.

Recomandări (84) Interviuri (17) Noutăți (33) Titluri în focus (81) Evenimente (11) Topuri (5) Concursuri (22)
Interviu Alex Moldovan
Interviu | Alex Moldovan: „Sper că va exista un procent de cititori care vor cădea pe gânduri după lectura cărții” de Adina Rosetti și „Noii cititori” 21 august 2023
În luna august, în cadrul seriei de articole „Noii cititori” realizate în parteneriat cu Scena9 și coordonate de scriitoarea Adina Rosetti, copiii din...
Mai multe
[GIVEAWAY] Trilogia „Arcul Secerii” 01 august 2023
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA [GIVEAWAY] Trilogia „Arcul Secerii” 14 – 23 august 2023 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
[GIVEAWAY] Trilogia „Ursul și privighetoarea” 29 iulie 2023
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA [GIVEAWAY] Trilogia „Ursul și privighetoarea” 29 iulie – 13 august 2023 SECȚIUNEA 1. ORGA...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART