Interviu | Alex Moldovan: „Sper că va exista un procent de cititori care vor cădea pe gânduri după lectura cărții”

de Adina Rosetti și „Noii cititori”21 august 2023
Interviu Alex Moldovan

În luna august, în cadrul seriei de articole „Noii cititori” realizate în parteneriat cu Scena9 și coordonate de scriitoarea Adina Rosetti, copiii din „grupa mare” (12 – 14 ani) au avut de citit și de discutat romanul „Casa” de Alex Moldovan, publicat la Editura Youngart anul acesta.

 

Adina Rosetti povestește cum decurs atelierul: „Mărturisesc că am citit romanul în două zile și-o noapte, așa că eram sigură că această distopie cu nuanțe ironice și-o (anti)eroină în stilul deja binecunoscut al lui Alex îi va fascina pe cei șapte mici cronicari! Ce îmi dădea însă emoții era cum vor recepta și înțelege intriga politică și jocurile de putere (o putere coruptă în toate felurile), plus trimiterile la fostul regim comunist. Surpriza a fost totală și foarte plăcută: nu doar că au înțeles perfect substratul cărții, dar și-au pus o mulțime de întrebări, pe parcursul și la finalul lecturii, despre etica politică, despre societatea ideală, despre libertate și alegere, mai ales când acestea sunt îngrădite de un sistem totalitar. Cred că autorul se poate declara fericit cu asemenea cititori.”

 

Opiniile copiilor au fost publicate în cel de-al treilea episod al seriei, sub titlul „Chiar dacă e verde, istoria se repetă”, iar la finalul recenziei, fiecare cititor a adresat o întrebare scriitorului. Vă invităm să citiți mai jos răspunsurile lui Alex Moldovan sosite la Poșta Redacției.

 

Casa, Alex Moldovan, Editura Youngart

 

Maria Bia (13 ani, Cluj): De ce ai conturat personajul Tarei atât de anxios?

Alex Moldovan: Se știe că majoritatea scriitorilor scriu, într-un fel sau altul, despre ei înșiși. Fără să mi-o fi propus neapărat, le-am împrumutat personajelor principale din cărțile pe care le-am creat o parte din personalitatea mea, iar anxietatea a jucat un rol extrem de important în viața mea în ultimii ani. Chiar mă gândeam să scriu la un moment dat o carte despre asta, însă nu cred că sunt pregătit s-o fac – mai degrabă, nu sunt convins că aș reuși să descriu într-o manieră precisă stările și situațiile cu care e nevoit să se confrunte zilnic o persoană anxioasă.

 

Simina Varga (13 ani, Suceava): De ce în „Casa” și în seria „Olguța” ambele personaje sunt feminine? Crezi că le cunoști sau le înțelegi mai bine decât pe cele masculine?

Alex Moldovan: Cred că mai degrabă am încercat să le cunosc mai bine. În cazul Olguței, totul a pornit ca o provocare, în sensul că eram curios dacă voi reuși să intru în pielea sau în mintea unei adolescente de 12-13 ani. Am fost cândva un băiat de vârsta asta și știu prea bine ce gândesc băieții, așa că mi s-ar fi părut prea simplu să scriu despre niște lucruri aflate atât de la îndemână. Deși reacțiile pe care le-am avut au fost pozitive, nici acum nu-s sigur că experimentul mi-a reușit în totalitate, așa că sper că n-am fost inadecvat / inoportun. În ceea ce privește „Casa”, lucrurile au fost mai simple. Nu m-am gândit nicio secundă la personajul a cărui poveste urma s-o istorisesc, pur și simplu am deschis un document pe laptop și am început să scriu. S-a întâmplat ca Tara să fie fată, atâta tot.

 

Maria Cioflec (13 ani, București): De ce nu se numără printre facțiuni și ceva legat de arte? În România din viitor mai există scriitori, pictori, muzicieni?

Alex Moldovan: Pentru că e puțin probabil ca reprezentații artelor să fie considerați vreodată potriviți pentru a fi cooptați la conducerea unei țări, a oricărei țări. Nu o dată artiștii au trebuit să se bucure că sunt tolerați at all în anumite regimuri și perioade istorice. În plus, cred că arta de calitate are sau ar trebui să aibă un caracter subversiv, iar lucrul ăsta i-ar face pe artiști destul de greu de integrat într-o structură de putere. Locul artiștilor, fie că sunt scriitori, pictori sau muzicieni, e în opoziție, nu la putere.

 

Casa, Alex Moldovan, Editura Youngart

 

Alexandra Dona (14 ani, Hunedoara): Cum crezi că arată o lume ideală în care totul e bine și frumos și nu se manipulează masele spre binele celor de la putere?

Alex Moldovan: Cred că lumea despre care vorbești ar fi o lume nelocuită. Atâta vreme cât lumea va fi populată de oameni, situația descrisă de tine n-are cum să existe. Sorry!

 

Alexandru Furfurică (13 ani, Brăila): Crezi că România are nevoie de o organizare similară celei din romanul Casa” pentru a deveni o țară în care cetățenii să își dorească să rămână mai mult decât să plece?

Alex Moldovan: Sincer, habar n-am. Din păcate, așa cum nu există o societate perfectă, nu există nici un sistem politic infailibil. Variabilele pe care trebuie să le iei în calcul când imaginezi un sistem de guvernare sunt descurajant de multe pentru ca cineva să anticipeze ce se va întâmpla în realitate. Nu poți să știi niciodată care va fi rezultatul acțiunilor cuiva la nivel individual, darămite la nivelul unei țări locuite de zeci de milioane de locuitori. În plus, există un adevăr care și-a păstrat caracterul universal valabil de-a lungul istoriei, și anume că puterea corupe. Și va corupe, cred eu, mereu, fie că e vorba de tineri sau adulți.

 

Irina Dragomir (14 ani, București): Crezi că acest tip de regim politic s-ar putea aplica și în alte țări din Europa sau doar la noi în țară?

Alex Moldovan: Cred că genul ăsta de experiment s-ar putea aplica mai degrabă în alte țări decât la noi, unde tinerii și adolescenții sunt priviți cu suspiciune de către adulți.

 

Mara Marinescu (13 ani, București): Cum crezi că ar reacționa citind această carte copiii ai căror bunici sau părinți sunt nostalgici după regimul comunist?

Alex Moldovan: Cred că depinde și de copii. Eu, de pildă, la vârsta la care ar trebui citită „Casa”, eram în plin proces de ieșire de sub influența părinților și a adulților în general. A fost un proces lung, dureros și eliberator, care m-a scutit de multe probleme ca adult. Părerile lor funcționau pentru mine ca niște contraindicații, în sensul că puneam la îndoială cam tot ce încercau să-mi transmită. Revenind la întrebarea ta, probabil că unii vor pufni enervați și vor abandona cartea, refuzând să renunțe la confortul certitudinilor. Sper însă că va exista un procent de cititori care vor cădea pe gânduri după lectura cărții și vor vedea dincolo de teoriile care le-au fost servite de-a gata. Pe ei mă bazez.

 

Top 10 bestsellers Bookfest 2023

Romanul Casa” s-a numărat printre cele mai vândute zece titluri pentru copii și adolescenți din portofoliul Grupului Editorial ART la Salonul de Carte Bookfest 2023.

Alex Moldovan
Autor
Alex Moldovan
Alex Moldovan s-a născut la Cluj, unde locuieşte şi acum. E pasionat de literatura pentru copii, de muzică şi e voluntar la o asociaţie pentru prot...
mai multe
Adina Rosetti
Autor
Adina Rosetti
Adina Rosetti (n. 1979, Brăila) este scriitoare și jurnalistă. A crescut înconjurată de povești și de cărți, avându-i ca povestitori pe bunicii și pă...
mai multe
Oana Ispir
Autor
Oana Ispir
Oana Ispir este artist freelancer, ilustrează cărți pentru copii, creează jucării și tot felul de povești. A studiat grafica la Liceul de Arte „Sigism...
mai multe
Recomandări (84) Interviuri (17) Noutăți (33) Titluri în focus (81) Evenimente (11) Topuri (5) Concursuri (22)
[GIVEAWAY] Trilogia „Arcul Secerii” 01 august 2023
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA [GIVEAWAY] Trilogia „Arcul Secerii” 14 – 23 august 2023 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
[GIVEAWAY] Trilogia „Ursul și privighetoarea” 29 iulie 2023
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA [GIVEAWAY] Trilogia „Ursul și privighetoarea” 29 iulie – 13 august 2023 SECȚIUNEA 1. ORGA...
Mai multe
Curiozități despre autorii Youngart (V): Adriana Mather și Traci Chee
Curiozități despre autorii Youngart (V): Adriana Mather și Traci Chee de Simona Stoica 27 martie 2023
Ce au în comun o vrăjitoare și o cititoare? Răspunsul evident ar fi un (fel de) grimoar, însă nu ar trebui să ingnorăm pasiunea pentru manuscrise stră...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART