Youngart Spotlight Georgiana (Jurnalul unei cititoare)

29 mai 2020

Georgiana se declară o super fană Lego, are aproape tot castelul din Harry Potter, e pasionată de SF și Fantasy :)

Ne place cât de detaliat povestește despre cărți. Nu le ridică în slăvi, le descrie. Dar și cele care-i plac! se vede de pe altă planetă când iubește o carte. D-asta am vrut să aflăm mai multe despre ea :)

 

Care e prima carte pe care-ți amintești că ai citit-o?

 

Prima mea amintire cu o carte e de undeva de la 7-8 ani. Terminasem temele și citeam un volum de basme populare.

 

Și deși eu nu-mi amintesc, părinții mei mi-au povestit cum m-au găsit citind prima dată: aveam niște cărticele pentru copii cu povești Disney, cu poze multe și text puțin. Mi le citea bunica înainte de culcare, dar pe multe le știam atât de bine, încât începusem să memorez replici. Așa că prima dată când m-a văzut cu una din cărticele, mama a crezut că mă joc de-a cititul și că deja am învățat-o pe toată.

 

Apoi, văzând că nu recit pur și simplu, ci silabisesc pe alocuri, la cuvintele grele, și-a dat seama că eu chiar citeam. 

 

Care e personajul tău preferat?

 

E greu să aleg unul singur. Când am descoperit universul Harry Potter, îmi era clar că el e personajul meu preferat. Apoi am citit cărțile lui Asimov și m-am îndrăgostit de R. Daneel Olivaw. Cu timpul, am adunat multe alte personaje pe care le iubesc pentru că aproape toate cărțile din biblioteca mea ascund persoane pe care le consider dragi sufletului meu.

 

E vreo carte care să-ți fi schimbat viața? Sau să simți că a făcut asta?

 

Seria Roboții” a lui Asimov. În câteva dintre povestirile lui cu roboți, apare Dr. Susan Calvin, care e cea mai apreciată persoană din domeniul roboticii. E o femeie extrem de pasionată de munca ei, deși e prezentată ca fiind rece și dură, retrasă, dar foarte respectată. Și totuși, într-una dintre povești, se vede că are un suflet sensibil. Așa că m-am regăsit mult în ea, mi-a plăcut ideea că ai putea avea succes și dacă ești mai retrasă din fire. Plus că adoram roboții din acele cărți.

 

Ani mai târziu, am decis să dau la Calculatoare la Politehnică și deși acum nu sunt vreo expertă în robotică, tot cred că poveștile lui Asimov au fost un mare imbold pentru mine de a ajunge în IT.

 

 

Cum îți poți descrie bookstagramm-ul (într-un cuvânt)?

 

Un experiment :))

Nu am un stil al meu încă, nici după doi ani nu mi se pare că știu ce și cum să fac ca să arate „ca la carte”, dar îmi place să mă joc cu tot felul de idei și nu mi-e frică să încerc lucruri noi.

 

Care e autorul tău preferat?

 

Mi-e greu să aleg unul singur. Isaac Asimov, Arthur C. Clarke și George R.R. Martin sunt cei trei pe care îi enumăr imediat atunci când încep lista de scriitori pe care îi iubesc. Dar nu mă pot opri doar la ei. Cum s-o omit pe J.K. Rowling? Pe N.K. Jemisin, Peter V. Brett, Naomi Novik, Leigh Bardugo, Laini Taylor, Matt Haig, Flavius Ardelean, Marian Coman, Ted Chiang, Hannu Rajaniemi sau Andy Weir? Și sigur ar mai fi o grămadă.

 

Speri să se ecranizeze vreo carte pe care ai citit-o?

 

În ultimii ani, mi se pare că se ecranizează cam mult. Nu că ar fi un lucru rău, mă bucur să văd din ce în ce mai mulți fani ai poveștilor care mi-au plăcut. Dar deseori, ecranizările mă dezamăgesc, așa că mi-ar plăcea ca anumite cărți să rămână doar cărți. Deși îmi doresc să văd un serial inspirat de seria Fundația :)

 

 

Ce te convinge să citești o carte: coperta, descrierea sau recomandările celor din jur?

 

Cea mai importantă e descrierea, deseori e de-ajuns ca să-mi dau seama dacă mi-ar plăcea sau nu cartea respectivă. Dacă am dubii, contează mult recomandările altor bookstagrammeri cu gusturi comune.

 

Coperta e importantă și au fost situații când m-a atras suficient de tare cât să și citesc cartea respectivă, dar s-a întâmplat foarte rar. În schimb, mă bucur atunci când o carte faină are o copertă pe măsură, mi se pare că astfel, primește ambalajul pe care îl merită.

 

Cum arată coperta ta preferată?

 

În cele mai multe cazuri, îmi plac cele care prezintă un concept din carte, nu neapărat o scenă sau un personaj. Coperta de la Artemis a lui Andy Weir e faină. Sau cea de la Corabia magiei a lui Robin Hobb. Și cred că sunt 1% coțofană, pentru că ador copertele care au elemente strălucitoare :))

 

 

Te-ai îndrăgostit vreodată de un personaj fictiv?

 

Ohohooo! Și încă de câte ori! Aveam topuri întregi încă de la primele lecturi și chiar și acum mi se mai pune pata pe câte un tip fain. Elfii, în special, sunt punctul meu sensibil, orice tip cu urechi ascuțite și care ar putea trăi liniștit într-o căsuță în copac ajunge repede pe lista mea de crush-uri literare.

 

Ai citit și cărți clasice? Ce crezi despre ele?

 

În liceu, aproape că fugeam de ele. Îmi ajungeau lecturile obligatorii pentru BAC și aveam senzația că orice roman mai vechi de 10 ani care nu e SF  nu merită timpul și atenția mea. Nu-mi păsa de problemele oamenilor din trecut sau prezent, eu voiam să visez la viitor. 

Acum încerc să mă împrietenesc cu ele. Încă simt reticența cauzată de mult prea multe ore de română în care disecam totul mult prea fin, dar am devenit mai curioasă în privința clasicilor.

 

E vreo carte pe care o poți citi la nesfârșit și simți că nu te vei plictisi vreodată de ea?

 

Recitesc foarte rar, dar am încercat recent să recitesc primul volum din seria Harry Potter și la final, aproape că voiam să-l încep iar. 

 

 

Poți urmări tot ce scrie Georgiana despre cărți pe contul ei de InstagramToate imaginile din articol sunt preluate de pe contul jurnaluluneicititoare.

Recomandări (84) Interviuri (17) Noutăți (33) Titluri în focus (81) Evenimente (11) Topuri (5) Concursuri (22)
Interviu Alex Moldovan
Interviu | Alex Moldovan: „Sper că va exista un procent de cititori care vor cădea pe gânduri după lectura cărții” de Adina Rosetti și „Noii cititori” 21 august 2023
În luna august, în cadrul seriei de articole „Noii cititori” realizate în parteneriat cu Scena9 și coordonate de scriitoarea Adina Rosetti, copiii din...
Mai multe
[GIVEAWAY] Trilogia „Arcul Secerii” 01 august 2023
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA [GIVEAWAY] Trilogia „Arcul Secerii” 14 – 23 august 2023 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
[GIVEAWAY] Trilogia „Ursul și privighetoarea” 29 iulie 2023
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA [GIVEAWAY] Trilogia „Ursul și privighetoarea” 29 iulie – 13 august 2023 SECȚIUNEA 1. ORGA...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART