Lecturi de vacanță: 4 cărți cu factor de protecție solară 50

01 iulie 2020
Lecturi de vacanță: 4 cărți cu factor de protecție solară 50

 

 

 

 

În luna iulie ne facem „provizii” de lectură și ne protejăm de razele ultraviolete prinse între coperte. Poate că par inofensive, cel puțin la prima vedere, însă romanele de mai jos sunt periculoase și imprevizibile, prima scânteie dintr-un șir de incendii literare ce nu se sfiesc să transforme poveștile în capcane și personajele în temniceri. Fie că ai ales să le amâni pe o perioadă nedeterminată sau sinopsisul nu a fost suficient de convingător, cele patru romane pe care urmează să ți le recomand demonstrează, oare pentru a câta oară, cât de incitant este să citești cărți care te scot din zona te confort sau te îndepărtează temporar de genul tău literar preferat.

 

 

Diferențele și contrastele conturează cele mai neobișnuite legături. În adolescență, când prietenia, iubirea și dorința sunt greșit înțelese sau ignorate cu o dezinvoltură rece, de teama unui refuz sau a unei dezamăgiri, posibilitățile sunt nelimitate. Nu ai nevoie de încurajări și de sfaturi pentru a ști cine ești, ce poți să faci sau cât de departe ești de țelul tău final.

 

 

 

Așa cum va afla și Sutter Kelly, specialist în mahmureli și arta înșelăciunii, ai nevoie de un singur moment de rătăcire și de o persoană brutal de sinceră ca să realizezi cât de mult îi afectează pe cei din jur comportamentul tău. Minunatul prezent este un roman despre maturizare și responsabilitate; nu îndulcește adevărul și nu îți răspunde la întrebări, dar te pune puțin pe gânduri și îți reamintește că viața nu trebuie să fie întotdeauna un plan bine pus la punct.

 

 

Dracula este inamicul numărul unu al verii. Sunt sigură că nominalizarea îl deranjează, mai ales că își părăsește din ce în ce mai rar coșciugul, nemulțumit de temperaturile ridicate și de lipsa aerului condiționat. Simt nevoia să precizez: nu este vina mea că a ales o reședință care nu permite instalarea unor facilități moderne.

 

 

Romanul poate să fie comparat cu o carte de vrăji: deosebită, intrigantă sau copleșitoare. Aproape că poți să simți influența nefirescului și capcanele pregătite de Dracula, ajutat din umbră de Fernando Vicente, care înfrumusețează cea mai nouă ediție a capodoperei lui Bram Stoker cu ilustrații superbe, cu o tentă ușor erotică, ce definesc o viziune mai îndrăzneață și modernistă a mitului.

 

 

 

 

Fangirl este un roman YA lejer şi amuzant, despre familie, regăsire, prietenie şi fiorii primei iubiri. Este povestea unei autoare ce nu îndrăzneşte să creeze, doar să rescrie, a unei tinere care este obligată să se maturizeze şi să cunoască lumea, părăsindu-şi zona de confort.

 

 

Am prins repede drag de Cath, eroina romanului; mi-a amintit de mine, în primul an de facultate, când mergeam la cursuri, apoi nu știam cum să ajung mai repede acasă. Nu mă uitam în stânga sau în dreapta, nu mă opream pe stradă, să admir oraşul nou, nu voiam să merg la cumpărături, să ies în oraș sau să părăsesc prea curând siguranţa apartamentului în care stăteam cu chirie. Din fericire, această perioadă a fost scurtă pentru mine. Cath nu a avut acest noroc, însă l-a avut alături pe misteriosul Simon Snow, eroul unei serii fantasy foarte populare (P.S.: am fost de partea antagonistului).

 

 

 

 

Cred că un factor de protecție solară 500 este mai potrivit pentru Fahrenheit 451. Există ceva sălbatic și inuman în reacțiile pompierilor când își pun căștile și stropesc cu kerosen cea mai periculoasă armă a omenirii: cuvântul scris. Dacă benzina este un parfum, focul este un drog.

 

 

În universul lui Ray Bradbury, cărțile sunt rele. Malefice. Toxice. Nocive. Oamenii sunt violenți și dependenți de adrenalină, ucid din plăcere și se sinucid când trupul și mintea îi trădează, când zgomotele devin prea puternice și drogurile preiau controlul. Mass-media e antagonistul la vedere, în timp ce cărțile sunt umbra unei societăți greșite: se pare că oamenii sunt mai fericiți atunci când nu își pun întrebări și nu vor să învețe. Dacă aș avea o astfel de putere, aș include romanul în programa școlară. Poate că au trecut mai bine de 50 de ani de la prima ediție, însă nu poți să nu te gândești: la câte chibrituri distanță suntem de distopia lui Bradbury?

 

P.S.: Știai că pe timpul vacanței de vară, când temperaturile cresc alarmant de repede, cărțile îți oferă protecție împotriva stresului și a problemelor de zi cu zi? Bonus: îți îmbogățesc imaginația și îți dezvoltă intuiția. Data viitoare, vei recunoaște dușmanul din primul capitol.

 

Un text scris de Simona Stoica

 


 

 

              

Recomandări (84) Interviuri (17) Noutăți (33) Titluri în focus (81) Evenimente (11) Topuri (5) Concursuri (22)
Interviu Alex Moldovan
Interviu | Alex Moldovan: „Sper că va exista un procent de cititori care vor cădea pe gânduri după lectura cărții” de Adina Rosetti și „Noii cititori” 21 august 2023
În luna august, în cadrul seriei de articole „Noii cititori” realizate în parteneriat cu Scena9 și coordonate de scriitoarea Adina Rosetti, copiii din...
Mai multe
[GIVEAWAY] Trilogia „Arcul Secerii” 01 august 2023
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA [GIVEAWAY] Trilogia „Arcul Secerii” 14 – 23 august 2023 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
[GIVEAWAY] Trilogia „Ursul și privighetoarea” 29 iulie 2023
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA [GIVEAWAY] Trilogia „Ursul și privighetoarea” 29 iulie – 13 august 2023 SECȚIUNEA 1. ORGA...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART