Ce citesc tinerii – 10 recomandări

de Alina și Beatrice09 februarie 2021
Ce citesc tinerii – 10 recomandări

Cine spune că tinerii nu mai citesc nu a făcut cunoștință cu cititorii editurilor Youngart și Paladin. Pe conturile noastre de Instagram vorbim zilnic cu adolescenți care au în bibliotecă diverse titluri de la Grupul Editorial ART, care povestesc despre experiența lor cu poveștile noastre. Urmărind postările lor, am făcut o listă cu cele mai populare cărți, citite de comunitățile noastre online de tineri. Pe unele dintre ele le găsești printre noutățile lunii februarie.

  1. Ce citesc tinerii - PorcarulPorcarul, Paul Zindel (traducere din limba engleză de Andrei Dósa)  este o poveste despre maturizare, povestită din perspectiva tinerilor adulți. Despre acțiuni care au consecințe, despre urmările faptelor și asumarea lor.

Apoi mi-am adus aminte de toate dăţile de acum mulţi ani, când mă trezeam. Mă trezeam, iar ea nu avea de unde să ştie – şi coboram din pat şi trăgeam cu ochiul în bucătărie. Câteodată reuşeam să văd prin gaura cheii sau printr-o crăpătură a uşii, iar ea stătea la masă, plângând. Dar pe atunci n-ar fi trebuit s-o aud.

—    Mamă.

Plânsul i s-a liniştit un pic, iar eu m-am dus la masă şi am îmbrăţişat-o.

  1. Poeta X, Elizabeth Acevedo (traducere din limba engleză și note de Ioana Vîlcu) e atât de plină de citate pe care vrei să le reții, încât se va umple garantat de semne de carte. 

Cultura dominicană e prezentată exact așa cum e ea, văzută prin ochii unei fete care nu este îngrozită de cultura ei, dar care dorește s-o experimenteze într-un fel diferit de al părinților ei. E o carte despre cum să înveți să te iubești pe tine în timp ce înveți cum să gestionezi probleme din exterior. Xiomara se opune dorințelor părinților ei și-și găsește propria cale prin poezie și dragoste.

Ce citesc tinerii - Poeta X

Gândurile ei despre religie, părinți, libertate, sunt transpuse în versuri aproape dureroase prin sinceritatea lor. E ca un fel de ghid de supraviețuire.

Mama mea și cu mine

s-ar putea să nu învățăm niciodată

cum să ne cerem scuze și să acceptăm scuze una de la cealaltă.

S-ar putea să ne oglindim prea mult una în cealaltă.

  1. Și soarele e o stea, Nicola Yoon (traducere din limba engleză şi note de Iulia Arsintescu) e o carte despre felul în care cele mai mici gesturi pot contribui la povestea de ansamblu, despre cele mai mici gesturi care pot schimba cursul unei vieți. Cum prima privire aruncată unei fete îți poate schimba viața.

Cred că toate părţile bune din noi sunt conectate la un anumit nivel. Partea care împarte ultimul fursec cu ciocolată, sau donează unei fundații de caritate, sau îi dă un dolar unui muzicant stradal, sau face voluntariat la spital, sau plânge la reclamele Apple, sau spune „te iubesc“ ori „te iert.” Eu cred că asta înseamnă Dumnezeu. Dumnezeu este legătura dintre cele mai bune părţi din noi.

  1. Eleanor & Park, Rainbow Rowell  (traducere din limba engleză de Florentina Hojbotă) este una dintre cele mai realiste povești de dragoste. Nu are un final de Hollywood dar nu e nici deprimantă și întunecată. E perfect dozată. Și perfectă pentru cei care fie trăiesc, fie-și doresc să retrăiască prima dragoste.

Dulceața primilor fiori ai dragostei trebuie să treacă testul timpului iar finalul este unul dezbătut intens de fanii lui Rainbow Rowell.

  1. Proscrișii, S.E. Hinton (traducere din limba engleză şi note de Shauki Al‑Gareeb ) este considerată o carte - icon și este una dintre cele mai vândute, dar şi cele mai controversate cărți din literatura Young Adult. Abordează tema conflictelor între clasele sociale și a fost scrisă de autoare pe când aceasta avea doar 15 ani. Deschide cumva Epoca de Aur a literaturii pentru adolescenți.

Cartea a fost ecranizată în 1983, în regia lui Francis Ford Coppola. 

  1. Amurg, Stephenie Meyer (traducere din limba engleză de Laura Frunză și Mihaela Alexandrescu)

Unu, Edward e un vampir. Doi, o parte din el - fără să știu exact cât de dominantă e - tânjește după sângele meu. Și trei, sunt necondiționat și irevocabil îndrăgostită de el. 

Seducătoare și plină de suspans, Amurg este o poveste de dragoste ca o mușcătură adâncă, cu efecte profunde.  O poveste care vorbește despre frumusețea primei iubiri într-un context atipic; despre sacrificiu și dificultatea de a iubi pe cineva dintr-o lume total diferită, dar și despre acceptarea acestei lumi.

  1. Seria Furia roșie, Pierce Brown  

Cărțile lui Pierce Brown nu mai au nevoie de nicio prezentare. Cărțile lui fac înconjurul lumii, volumele din seria Furia roșie dând naștere unui fir narativ încărcat de acțiune și emoție. Găsești toate volumele aici

Ce citesc tinerii - Furia roșie

În cărțile mele, veți descoperi poveștile unor bărbați și femei încercând să-și găsească puterea interioară atunci când totul pare pierdut. Vom explora împreună temele iubirii, ale speranței și ale puterii - ce înseamnă, de ce oamenii tânjesc după ea și cum se zbat ca s-o păstreze. - Pierce Brown

  1. Circe, Madeline Miller (traducere din limba engleză de Ioana Filat) reconstituie legenda zeiței Circe, atipică față de restul zeilor atât ca puteri, cât și ca personalitate. E diferită din toate punctele de vedere și umilită din această cauză, până când descoperă că puterea vrăjitoriei pe care o deține e mai mare decât orice zeu care a trăit vreodată. O poveste feministă despre individualism, independență și curajul de a înfrunta temerile necunoscutului. Circe se salvează singură, ceea ce transformă romanul în cel mai grozav learning dincolo de toate elementele. 

  2. Assassin’s Creed. Ultimii descendenți. Mormântul hanului, Matthew J. Kirby (traducere din limba engleză de Ana‑Veronica Mircea) 

„Adolescenții implicați în ambele tabere ale conflictului revin acum în simulări ale Chinei medievale stăpânite de mongoli și sfâșiate de războaie, angrenându-se într-o cursă contra-cronometru pentru a descoperi următoarea Parte a Edenului.” chapters.indigo.ca

O carte despre perspective diferite asupra adevărului/dreptății, despre relativitatea moralității trecute prin filtrul fiecărei tabere. 

Primul volum din serie este disponibil în colecția Paladin Young Books a Editurii Paladin

  1. Cronicile orașelor flămânde #2. Aurul prădătorului, Philip Reeve (traducere din limba engleză de Andrei Dîrlău) continuă volumul Mașinării infernale

Acest volum îți taie respirația, Reeve ducându-și cititorii pe căi nemiloase și terifiante în care orașele se mănâncă unele pe altele. Trădarea e la orice pas, iar singura șansă pentru supraviețuire este loialitatea. 

 

Luna februarie debutează cu o serie de noutăți. Le poți vedea pe toate aici.

Recomandări (84) Interviuri (17) Noutăți (33) Titluri în focus (81) Evenimente (11) Topuri (5) Concursuri (22)
Interviu Alex Moldovan
Interviu | Alex Moldovan: „Sper că va exista un procent de cititori care vor cădea pe gânduri după lectura cărții” de Adina Rosetti și „Noii cititori” 21 august 2023
În luna august, în cadrul seriei de articole „Noii cititori” realizate în parteneriat cu Scena9 și coordonate de scriitoarea Adina Rosetti, copiii din...
Mai multe
[GIVEAWAY] Trilogia „Arcul Secerii” 01 august 2023
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA [GIVEAWAY] Trilogia „Arcul Secerii” 14 – 23 august 2023 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
[GIVEAWAY] Trilogia „Ursul și privighetoarea” 29 iulie 2023
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA [GIVEAWAY] Trilogia „Ursul și privighetoarea” 29 iulie – 13 august 2023 SECȚIUNEA 1. ORGA...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART