5 pretty boys care au sărit din paginile cărților, direct pe marile ecrane

20 septembrie 2018
5 pretty boys care au sărit din paginile cărților, direct pe marile ecrane

Calea a fost deschisă de Făt Frumos, unul dintre primele personaje masculine din literatură pe al cărui șarm și prezență fizică s-a pus accentul încă din nume. Și, odată deschisă, calea continuă cu fiecare lectură. Sigur, gusturile se rafinează, căutăm noblețe în acțiuni, implicare în firul central al cărții, deznodământul potrivit, dar cert este că, din când în când, dăm peste câte un personaj care ne face să visăm cu ochii deschiși.

 

Despre cinci astfel de personaje vorbim mai jos. Fie că i-am ales pentru curajul lor, inteligență, pentru că reprezintă o tipologie sau pentru că pur și simplu mi s-au părut simpatici, m-am bucurat de fiecare dată ca după lectură să îi reîntâlnesc și pe marile ecrane.

 

La răscruce de vânturi, de Emily Brontë

 

Să începem cu un roman clasic și o poveste de iubire care încă își păstrează farmecul chiar dacă a fost scrisă cu mai bine de un secol și jumătate în urmă. O poveste tipică despre dragostea imposibilă și un bad boy la fel de clasicizat și el, totul asezonat cu o atmosferă gotică, plină de umbre și mister. Este vorba despre povestea de dragoste dintre Heathcliff și Catherine, cei doi tineri care cresc împreună, ajung să se îndrăgostească, dar nu și să își trăiască dragostea, întreaga lume părând a fi împotriva lor. Heathcliff, cu aura lui întunecată, a fost poate unul dintre personajele cele mai imaginate de cititori, până când actorul Laurence Olivier i-a dat viață în ecranizarea din 1939 a romanului.

 

Marțianul, de Andy Weir

 

Chiar dacă în carte nu se pune accentul pe trăsăturile fizice ale personajului Mark Watney, curajul, umorul și ingeniozitatea de care dă dovadă îl fac un nume de reținut. Mark este un deschizător de drumuri, dar nu neapărat de bună voie, trezindu-se izolat pe Planeta Roșie, complet singur și abandonat, după ce echipajul lui a fost nevoit să plece în grabă și să abandoneze misiunea pentru care venise.

 

Ecranizarea din 2015 ni-l arată pe Matt Damon în rolul personajului principal care trebuie să depășească nenumărate situații extreme pentru a rămâne în viață. Realismul poveștii este dat de toate detaliile exacte despre mecanică, astronomie, zboruri spațiale și multe altele, presărate de-a lungul acțiunii.

 

Pisica pe acoperișul fierbinte, de Tennessee Williams

 

De pe listă nu putea lipsi Brick, protagonistul masculin al piesei semnate de Williams, un fotbalist de performanță în vremurile sale bune, pe care acum îl vedem răvășit de amintiri și resentimente, încercând să uite totul cu ajutorul alcoolului. Pe lângă problemele cu alcoolul, viața lui e vraiște și nici relația cu soția sa, Margaret, nu o duce mai bine, sau cu părinții săi care așteaptă de la el un moștenitor pentru averea familiei. Și, uite-așa, cartea asta reușește să atingă în paginile ei trei subiecte considerate tabu în momentul publicării: alcoolismul, infertilitatea și adulterul.

 

Dintre numeroasele interpretări pe care le-a avut acest personaj masculin puternic și tulburat, o aleg pe cea a lui Paul Newman - realizată chiar în perioada lui de glorie - care a trebuit să dea viață tuturor setimentelor care se desprind dintre rânduri. Regretul personajelor, ratarea, complicatele relații de familie, toată prefăcătoria unui mediu sudist din anii '50, totul capătă o altă valență în fața morții.

 

 

High Fidelity, de Nick Hornby

 

Nu putea lipsi din această listă și un tocilar simpatic, tipologia băiatului stângaci, vecinul de alături, sau cum vreți să-l numiți. Rob este toate cele de mai sus și, pe de-asupra, un tip obsedat de muzică - deține propriul magazin de viniluri, regatul lui - și de topuri - face topuri despre orice: muzică, persoane din viața lui, cărți, vise etc. Așa că era firesc ca atunci când este părăsit de iubita lui, Laura, să înceapă un top al celor mai dureroase despărțiri alături de prietenii și anagajații săi ieșiți din comun, personaje care îl încadrează perfect pe bărbatul blocat în adolescență.

 

Un roman care vorbește cu mult umor despre maturizare și realitatea vs. așteptările pe care le ai de la tine „ca om mare”, totul transpus în ecranizarea cărții, o comedie spumoasă cu John Cusack în rolul principal. Ambalată într-o hârtie colorată cu influențe ale culturii pop, primim de fapt o poveste despre temeri și învingerea lor, despre clișeele impuse de societate și ce înseamnă să fii liber.

 

Castelul de sticlă, de Jeannette Walls

 

Pentru că tot am terminat recomandarea anterioară vorbind despre libertate, haideți să explorăm puțin limitele ei. De data asta vorbim despre un cuplu care se hotărăște să rămână mereu liber, chiar și după ce își întemeiază o familie. Rex și Rose Mary își cresc cei patru copii ca nomazi, fără reguli, dăruindu-le vise, stele de ziua lor și lipsa totală a oricărei limite. Dar cum rămâne cu stabilitatea?

 

Personajul masculin pe care îl urmărim din carte în film este Rex Walls, tatăl acestei familii, un tip carismatic și instruit, sclipitor de inteligent care le oferă copiilor lui nu doar toată dragostea alături de noțiunile de cultură generală de bază, ci și forța de a fi independenți, de a se debarasa de temeri și clișee. Însă toate astea pot suplini lipsa unei case, a hainelor și uneor chiar a hranei în copilărie?

Ce e extraordinar în toată povestea asta este că vorbim despre o istorie adevărată, relatată chiar de fiica mijlocie a acestui cuplu. De la ea aflăm cum a fost să crească în această familie nonconformistă, alături de un tată extraordinar, dar atât de diferit de orice persoană din jur, interpretat în film de Woody Harrelson.

 

Un text de Andreea Chebac

Recomandări (84) Interviuri (17) Noutăți (33) Titluri în focus (81) Evenimente (11) Topuri (5) Concursuri (22)
Interviu Alex Moldovan
Interviu | Alex Moldovan: „Sper că va exista un procent de cititori care vor cădea pe gânduri după lectura cărții” de Adina Rosetti și „Noii cititori” 21 august 2023
În luna august, în cadrul seriei de articole „Noii cititori” realizate în parteneriat cu Scena9 și coordonate de scriitoarea Adina Rosetti, copiii din...
Mai multe
[GIVEAWAY] Trilogia „Arcul Secerii” 01 august 2023
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA [GIVEAWAY] Trilogia „Arcul Secerii” 14 – 23 august 2023 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
[GIVEAWAY] Trilogia „Ursul și privighetoarea” 29 iulie 2023
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA [GIVEAWAY] Trilogia „Ursul și privighetoarea” 29 iulie – 13 august 2023 SECȚIUNEA 1. ORGA...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART