5 filme de văzut în weekend (sau când ai chef)

de Simona Stoica17 martie 2023
5 filme de văzut în weekend (sau când ai chef)

Contrar așteptărilor, cititorii nu sunt întotdeauna dezamăgiți de ecranizări. Într-adevăr, vor intra cu cartea în sala de cinema, ținând-o în brațe ca pe un fel de scut, hotărâți să puncteze fiecare diferență dintre film și roman, sau se vor schimba în pijamale la prânz, alegând să vadă întregul sezon într-o singură zi ca să nu-și prelungească suferința, de parcă o astfel de vizionare le-ar aduce aminte de un bandaj care trebuie numaidecât înlăturat. Totuși, în pofida acestor legende urbane... nu suntem atât de pretențioși.

 

Lăsând la o parte anumite reacții dramatice – deosebit de amuzante – și acea senzație inconfundabilă de „inimă-n gât”, majoritatea cititorilor încearcă să se bucure de adaptări, de multe ori alături chiar de autori (trăiască toate platformele de social media!), deși își mai dau de câteva ori ochii peste cap (un obicei teatral care va avea mereu un loc special în arsenalul literar) sau își înnebunesc prietenii care – o, asta da tragedie! – nu au citit romanul sau seria în discuție, preferând să vadă direct ecranizarea (hai să fim sinceri, nu putem fi toți perfecți).

 

Ce-i drept, ne place să ne facem din timp „temele” și să venim cu lecția învățată, dar poate că ar trebui să mai lăsăm și puțin de la noi (*muzică dramatică pe fundal*) și să organizăm un #movienight în care nu ne asumăm din prima rolul de critici neîndurători și ironici, gata în orice clipă să răsfoim un roman ca să ne susținem punctele de vedere.

Iar dacă nu aveți idei pentru un #movienight, vă recomandăm 5 filme care sigur o să vă pună pe gânduri, o să vă emoționeze ori o să vă facă să râdeți – sau, de ce nu, poate că unul va „smulge” toate aceste reacții de la voi.

 

Fetele din castel (Dodie Smith) – I Capture the Castle (2003)

Un film care explorează legăturile dintre surori și scoate în evidență normele aparent nedrepte ale unei societăți aflate în continuă schimbare, în care conduita unei tinere pare să conteze mai mult decât aspirațiile și – între noi fie vorba – intelectul ei (aici chiar vă rugăm să vă dați ochii peste cap). Nu lipsesc nici poveștile de dragoste, dramele adolescentine și problemele în familie, iar ceva ne spune că nimeni nu o să aibă ceva de obiectat la vederea unui tânăr (și seducător) Henry Cavill. În plus, Cassandra sigur o să vă fure câteva zâmbete cu firea ei visătoare și dragostea pentru cărți!

 

Fetele din castel, Dodie Smith, Editura Youngart

 

Despre carte:

Să locuiești într-un castel vechi de secole pare ceva palpitant și luxos. Pentru tânăra Cassandra Mortmain, însă, viața la Castelul Godsend nu e deloc așa, căci tatăl ei - romancier excentric, cu o sclipire de geniu - se află, de mai mulți ani, într-un „blocaj scriitoricesc", astfel încât familia a ajuns la sărăcie lucie. În vreme ce tatăl se închide morocănos în locuința portarului, în pragul primăverii, întreaga familie se străduiește să facă rost de bani: Topaz, mama vitregă, fost model, ar putea pleca la Londra să pozeze pentru vreun Pictor, iar Rose, sora mai mare a Cassandrei... ei bine, Rose cade pradă disperării și pune o dorință. Câteva ore mai târziu, la castel apar, pe nepusă masă, doi bărbați...

 

Minunatul prezent (Tim Tharp)– The Spectacular Now (2013)

Dacă vreți să schimbați puțin „registrul” și nu aveți starea necesară pentru un film cu adolescenți clasic, cu stereotipurile de rigoare (deși ne plac și acelea), The Spectacular Now este alegerea ideală. Intens dezbătut și parțial deprimant, mai ales când îți dai seama cât de dureroasă este acea trecere de la adolescență la maturitate, filmul nu îndulcește realitatea și ne reamintește că speranța, oricât ar fi de frumoasă, nu este îndeajuns în momentele în care ambiția și perseverența lipsesc cu desăvârșire. Până la urmă, dacă te mulțumești cu puțin și preferi să renunți la un anumit vis, doar pentru că ți se pare imposibil de realizat, nu te poți aștepta ca toți să-ți sară în ajutor, nu? Și totuși...

 

Minunatul prezent, Tim Tharp, Editura Youngart

 

Despre carte:

Sigur îl știți pe băiatul ăsta - Sutter Kelly, tipul super-amuzant care e mereu sufletul petrecerii, alături de paharul lui plin cu whiski și 7UP. Sigur, poate nu-i cel mai strălucit elev de liceu, și mai e puțin până la absolvire, dar ce contează, e bun și colegiul din oraș, la fel și slujba de vânzător la un magazin de haine bărbătești. Și poate că nu nici cel mai atent iubit pe care îl poate avea o fată precum timida Aimee, dar când asculți Dean Martin și râzi cu lacrimi la toate poveștile lui, parcă totul e bine. Și chiar este - pe moment -, dar cum vor sta lucrurile mai târziu? Asta se întreabă tot mai mulți oameni din jurul lui Sutter.

 

În Brooklyn crește un copac (Betty Smith)- A Tree Grows in Brooklyn (1945)

Înainte să strâmbați din nas pentru că vă propunem un film „antic”, din „altă eră”, uitați-vă la primele 10-15 minute. Atât. Deși filmul nu acoperă o perioadă atât de îndelungată ca în carte, axându-se doar pe un an din viața lui Francie, acest detaliu nu temperează nici pe departe toate greutățile și suferințele adolescentei de 13 ani, care sunt prezentate în paralel cu dramele mamei sau ale mătușii. În pofida mesajului deosebit de înduioșător, imortalizat inclusiv printr-o scenă emblematică la final, optimismul personajelor este contagios, iar legăturile dintre generații reușesc să înlăture aproape orice obstacol din drum, chiar și cu prețul câtorva lacrimi vărsate pe parcurs sau a unor îmbrățișări date pe furiș.

 

În Brooklyn creste un copac, Betty Smith, Editura Youngart

 

Despre carte:

Din clipa în care pășește în această lume, pentru a putea supraviețui în cartierul sărac Williamsburg din Brooklyn și problemelor din sânul familiei, amplificate de un tată alcoolic, Francie are nevoie de forță, precocitate, curaj, tărie de caracter și perseverență.

Sensibilitatea eroinei și înclinațiile ei artistice o fac să fie cu atât mai receptivă și mai afectată de dramele pe care le trăiește (pierderea unuia dintre părinți, lipsa banilor, foamea, nedreptatea, discriminarea), dar și să trăiască bucuriile la intensitate maximă. Până la vârsta de șaptesprezece ani, Francie trece prin la fel de multe experiențe cât alții într-o viață, iar pe parcursul cărții asistăm fascinați la desăvârșirea personalității ei.

 

Când ți se pune pata (Wendelin Van Draanen – Flipped (2010)

Un mic avertisment: Flipped o să se joace puțin (mai mult) cu emoțiile voastre. Este și nu este un film de dragoste. Evoluția celor două personaje – Bryce și Juli –, care fac nenumărate greșeli specifice adolescenților, este cea care îți vine de hac în cel mai neașteptat moment. Poți să ignori anumite lucruri, să mai accepți câte o minciună sau câte un comentariu ironic, dar la final ajungi să observi cât de naturală, cât de autentică este legătura dintre cei doi, cu mici răutăți și minciuni nevinovate, cu gesturi rușinoase și izbucniri tumultoase. Iubirea nu este (și nici nu trebuie să fie) mereu frumoasă, perfectă, „înălțătoare”. Uneori, deși nu ne place să recunoaștem așa ceva, avem nevoie de o persoană care să ne readucă din când în când cu picioarele pe pământ, care să ne provoace și să ne contrazică, însă nu cu intenția de a ne face rău. Nu, nici pe departe! Ci cu intenția de a ne face mai buni, mai conștienți de lumea înconjurătoare și de propriile greșeli. Win-win, nu-i așa?

 

Cand ti se pune pata, Wendelin Van Draanen, Editura Youngart

 

Despre carte:

O poveste comică de dragoste spusă pe două voci: a lui și a ei. Când se întâlnesc pentru prima oară, Bryce și Juli sunt doar niște copii. Ea se îndrăgostește fulgerător de ochii lui, în vreme ce el se panichează și o cataloghează imediat drept o ființă enervantă. Cartea îi urmărește pe cei doi vreme de șase ani, timp în care aceștia se caută - sau se evită - la școală, pe drumul spre casă, ori din spatele ferestrelor, într-o relație plină de suișuri și coborâșuri. Când ți se pune pata pe cineva, nu scapi așa ușor.

 

Catherine cea îndărătnică (Karen Cushman) – Catherine Called Birdy (2022)

Catherine nu este doar îndărătnică. O, de-ar fi atât de ușor! E aventuroasă, energică, pusă pe șotii, puțin obraznică, impulsivă și foarte ambițioasă, mai ales când cineva îndrăznește să-i spună ce poate sau nu să facă. Dacă majoritatea fetelor vor să se mărite sau acceptă fără să protesteze să îndeplinească întreaga viață doar rolurile de „soție” și „mamă”, Catherine încearcă să trăiască fiecare zi din plin și pune la cale fel și fel de farse pentru a scăpa de măritiș, înnebunindu-i pe toți cu mintea ei ușor vicleană. Un film de familie, numai bun dacă vreți să râdeți sau să vă amuzați de situațiile absurde prin care trece „biata” protagonistă, dornică să fie liberă și să-ți decidă singură viitorul.

 

Catherine cea indaratnica, Karen Cushman, Editura Youngart

 

Despre carte:

Catherine are 14 ani și ar prefera să iasă cu păstorul de capre, la pășune, și să-și petreacă vremea dănțuind cu sătenii la praznice, dar mama și doica ei au alte idei: vor cu orice chip să o educe ca să devină o doamnă desăvârșită. Așa se face că este supusă la cele mai plicticoase cazne: trebuie să toarcă, să brodeze și să cârpească. Să învețe să-și țină ochii plecați și gura ferecată. Să pregătească diferite leacuri pentru mahmureală, burți stricate, dureri de cap și de dinți (tratate atunci cel mai eficient cu găinaț de corb).

Dar zile fripte îi face cu adevărat bestia de tată, care vrea să o mărite cu orice chip. Astfel, pe la conacul lor se perindă tot felul de pețitori, unul mai bătrân și mai neisprăvit ca altul, însă Catherine are mereu ac de cojocul lor. Face ea ce face și toți acești mocofani fug rupând pământul. Asta până când își face apariția Barbă Nețesălată...

Betty Smith
Autor
Betty Smith
BETTY SMITH (1896-1972) s-a născut în Brooklyn, New York, din părinți de origine germană. Copilăria ei, asemenea celei a eroinei sale, Francie Nolan,...
mai multe
Wendelin Van Draanen
Autor
Wendelin Van Draanen
Wendelin Van Draanen este o scriitoare americană, născută în Chicago. Înainte de a se consacra scrisului, a predat matematică şi informatică. A debuta...
mai multe
Recomandări (84) Interviuri (17) Noutăți (33) Titluri în focus (81) Evenimente (11) Topuri (5) Concursuri (22)
Interviu Alex Moldovan
Interviu | Alex Moldovan: „Sper că va exista un procent de cititori care vor cădea pe gânduri după lectura cărții” de Adina Rosetti și „Noii cititori” 21 august 2023
În luna august, în cadrul seriei de articole „Noii cititori” realizate în parteneriat cu Scena9 și coordonate de scriitoarea Adina Rosetti, copiii din...
Mai multe
[GIVEAWAY] Trilogia „Arcul Secerii” 01 august 2023
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA [GIVEAWAY] Trilogia „Arcul Secerii” 14 – 23 august 2023 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAMPAN...
Mai multe
[GIVEAWAY] Trilogia „Ursul și privighetoarea” 29 iulie 2023
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA [GIVEAWAY] Trilogia „Ursul și privighetoarea” 29 iulie – 13 august 2023 SECȚIUNEA 1. ORGA...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART