O lume aparent normală

de Mădălina Kruppa acum 2 ani

Într-o lume în care se presupune că suntem toți egali, avem aceleași șanse de reușită și primim aceeași doză de atenție / empatie / dragoste există oameni care încearcă din răsputeri să se adapteze, să iasă din lumea proprie. Ființe pe care nu le observăm îndeajuns pentru a le înțelege, față de care păstrăm o distanță sigură. Suntem la fel și totuși atât de diferiți. Și nu mă refer la înfățișare, ci la capacitatea noastră de a schimba ceva în jurul nostru.

 

Am auzit de sindromul Asperger din serialul Grey's Anatomy, unde o renumită cardioloagă urma să vină la spital pentru a efectua o operație. Fiind o somitate în mediul ei, toată lumea aștepta cu sufletul la gură sfaturile și părerile ei ; apariția ei îi sperie pe rezidenți și pe ceilalți medici. Retrasă, fără să-și privească interlocutorul în ochi, relaționând extrem de bine cu pacientul și foarte puțin cu ceilalți, se implică emoțional în caz, ajungând, la sfârșitul episodului, să fie îmbrățișată strâns de doi colegi pentru a putea trece peste triumful operației. Ceea ce pentru restul era cunoscut de la început, pentru ea fusese un impact emoțional la care nu se așteptase, o minge de foc care o pusese la pământ într-o secundă. Nu știu de ce mi-a rămas exact acest episod în minte, fază cu fază. Poate pentru că era medic, un medic extrem de bine pregătit și pasionat de ceea ce face, capabil să treacă peste toate obstacolele bolii pentru a-și ajuta pacienții.

 

Pasăre cântătoare mi-a accentuat această admirație pentru persoanele cu Asperger. Acest sindrom face parte din spectrul autist, iar persoanele au dificultăți în relaționarea cu cei din jur și menținerea relațiilor pe termen lung. Lumea lor este diferită de a celorlalți, dar infinit mai fascinantă. Caitlin, eroina romanului, nu face excepție. E atât de candidă , sinceră și minunată, nu ai cum să nu te îndrăgostești de ea. După pierderea fratelui ei, ucis într-un atac armat la școală, deși zguduită emoțional, încearcă să își ajute tatăl să treacă peste pierdere. Boala o pune adesea la pământ, dar ambiția ei este mai puternică decât obstacolele. Determinată să găsească Împăcarea, susținută de psihologul ei, Caitlin dărâmă încetul cu încetul zidurile pe care le-a ridicat împotriva lumii. Își face prieteni, termină proiectul fratelui ei pentru Cercetași, găsind finalitatea unei situații care părea eternă și fără ieșire. Considerată o mică ciudățenie, reușește să-și farmece colegii cu inocența și curiozitatea ei, care stârnesc de cele mai multe ori hohote de râs.

 

Citește în continuare aici.

Vă recomandăm şi