Nonconformism într-o lume puritană

de Mihaela Dobrescu acum 2 ani

Kit rămâne singură pe lume după moartea bunicului care a crescut-o. E nevoită să părăsească călduroasa insulă Barbados pentru a merge în Connecticut. Acolo trăiește mătușa ei, împreună cu un soț sever și două fiice, Mercy și Judith.

Ceea ce la prima vedere părea o simplă vizită la rude se dovedește ulterior cu totul altceva. Kit vine pe nepusă masă cu intenția de a se muta în casa acestora. Va fi întâmpinată de răceala unchiului și de neputința mătușii ei, Rachel, de a-i face o primire călduroasă.

Se pare însă că nu acesta va fi cel mai dificil aspect al vieții în Connecticut, cât încercarea de adaptare la o lume absurd de puritană. Iar chinul ei lăuntric și lupta cu o societate rigidă este metaforizată foarte bine de către Nat, marinarul de pe vasul „Delfinul” care o va aduce pe Kit în acel loc:

„- Ştii, spuse el întorcând prudent privirea către fluviu, odată, când eram mic, am ajuns în Jamaica şi-n piaţă acolo era un bărbat care vindea nişte păsări. Erau aşa, verde-gălbui, stropite cu stacojiu-aprins. Voiam să iau şi eu una acasa, pentru bunica din Saybrook. Dar mi-a explicat tata că era făcută să trăiască acolo, că la noi, celelalte păsări ar fi sărit la ea şi ar fi rănit-o cu ciocul. Ciudat, dar în dimineaţa în care te-am lăsat aici, la Wethersfield, tot drumul până la corabie nu m-am putut gândi decât la pasărea aia."

Citește în continuare aici.

Vă recomandăm şi